Välkommen

tisdag 5 maj 2009

Vad vill vi ha för slags hus???

Många inredningstidnigar och huskataloger har det blivit de senast tio (!) åren. Drömmen om en gammal norrbottensgård eller liknande har vi nog aldrig riktigt släppt, vi har fortsatt att kolla hemnet även sedan vi köpte Fältis. Hade vi köpt tomt nu så är det nog inte helt omöjligt att vi hade svängt helt och byggt ett funkishus men jag tror nog att ett hus i gammal stil håller i längden, det är ju det vi alltid har drömt om. Enligt detaljplanen får vi bara bygga hus med "norrbottensgårdsliknande" karaktär. Under alla år av husritande så har Göran ritat stora hus som jag har försökt förminska. Jag får väl erkänna att slutresultatet visar att Göran vann, det blev stort! Det är svårare än man tror att få till den perfekta planlösningen när man har ett helt rektangulärt hus och är styrd av symetriska fönster. Det är mycket lättare att göra häftiga och praktiska planlösningar i ett funkishus. Periodvis har vi drömt om ett "amerikanskt" hus, byggt i vinkel med en veranda som går runt två av husets sidor. Den typen av hus verkar så mysiga men vi fick inte riktigt till det så att det passade på tomten och dessutom är det inte säkert att vi hade fått bygglov.
Så här blev det i alla fall till slut. Det löjliga är att vi har ritat hus tidigare som varit mer genomarbetade. Nu när det plötsligt blev "skarpt läge" så blev det lite bråttom. När det skulle lämnas in ansökan om bygglov satt jag mest och ammade....... Sen visade det sig att det bara tog en vecka (!) att få bygglov. Helt sanslöst, måste vara något slags rekord.

Eftersom vi ritat huset själva och inte är snickare eller byggnadsingenjörer så valde vi en enkel konstruktion. Inga burspråk eller takkupor, utan fyra raka väggar. En anledning till att huset ser så stort ut är att det är två fulla plan, vi hade föredragit ett och ett halvt plan men konstruktionen med takstolar och isolering blev enklare och billigare med två plan. Att det dessutom står ganska högt till gör att det ser större ut än vad det är. Utsidans utformning ska jag berätta mer ingående om i ett senare inlägg.
Högsta prioritet fick köket. På Hissegården har köket fönster åt tre håll, ljuset blir fantastiskt och därför har köket alltid varit det första vi ritat in i våra hus, allt annat får anpassas efter det. Ett stort lantkök med köksö och plats för en kökssoffa passar vårt sätt att leva, det är i köket vi tillbringar det mesta av vår tid. Vardagsrummet är mer av ett tv-rum. Rummet längst till höger ska bli mitt "paketinslagningsrum" och det lilla rummet blir till att börja med ett lekrum och sedan ett gästrum eller förråd. En ganska stor yta går bort till pannrummet, men värme måste man ju ha.
Uppe har vi tre ganska små sovrum och har istället satsat på en stor allmän yta som ska få vara ett enda stort lekrum. Tvättstuga, badrum och klädkammare är rejält tilltagna, kanske en reaktion på vårt nuvarande boende. De praktiska utrymmena, kök, bad, tvätt och klädförvaring har alltså prioriterats på bekostnad av sovrummen. Många reagerar på att klädkammaren är större än det stora sovrummet men när man har levt helt utan garderober i fyra år så är klädförvaring ganska upphetsande, garderobporr skulle man kunna kalla det :). Det blir inga garderober i sovrummen, de har vi bara ritat ut för att visa för "bygglovsbeviljarna" att det ryms. Vi har placerat klädkammare och tvättstuga bredvid varandra för att arbetet med tvätten ska underlättas. Vill man hänga tvätt ute så finns det möjligheten att göra det på den lilla balkongen.

3 kommentarer:

  1. Oj vad fint det blir kusin! Man kan inte låta bli att imponeras! Eflerlyser fler bilder på projektet, insida och utsida.

    (Jo då, det var faster som skvallrade om sidan)

    SvaraRadera
  2. Så spännande det låter! Tror jag får lov att hänga med systeryster någon gång i framtiden och se allt i verkligheten!

    SvaraRadera
  3. Oj, vilket hus!!! Själva bor vi ju pytte-litet så för mig känns det enormt!!! Jag och sambon vill inet riktigt samma sak. Jag drömme rom en stor gammal lägenhet centralt medan han drömmer om ett hus med stor tomt i Alvik... Just nu hyr vi liten lägenhet utanför Alvik och det får fungera om kompromiss tillsvidare. Jag vill verkligen inte ta hand om ett hus och en tomt men var jag bor spelar nog eg ingen roll så kanske köper vi oss ett renoveringsobjekt framöver. Vi hade ju faktiskt skrivit på kontrakt för EFS-kyrkan i Alvik när den var till salu men ångrade oss när vi besiktat huset efetrsom det var högg fuktighet under huset samt mögel och då var det inte roligt längre...

    Kanske se vi på utställningen då :-)

    SvaraRadera